KONKURS ZA IZLAGAČKI PROGRAM U SAVREMENOJ GALERIJI ZRENJANIN ZA 2019. GODINU

Preuzmite dokument

 

 

 


 


 

REZULTATI KONKURSA ZA IZLAGAČKI PROGRAM U SAVREMENOJ GALERIJI ZRENJANIN ZA 2018. GODINU


U skladu sa raspoloživim izlagačkim terminima Savremene galerije Zrenjanin za 2018. godinu 
prihvаćene su izložbe Mirjane Blagojev, Marka Tubića i Nikole Džafa, kao i predavanje Sonje Jankov.MIRJANA BLAGOJEV
, TRANSPARENTNOST I REFLEKSIJA

Radovi Mirjane Blagojev koji će biti izloženi u Salonu Savremene galerije Zrenjanin su deo istraživanja koje umetnica sprovodi na doktorskim akademskim studijama, a koji se baziraju na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela.

U ovim radovima Mirjana Blagojev se bavi istraživanjem fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal. 

 

rezultati konkursa2017 clip image002
 

 

MIRJANA BLAGOJEV, (1974, Zrenjanin) Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, Francuska na smeru Objekat-staklo. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad, u okviru kojih je 2017. realizovala istraživački staž na CTU-Arhitektonskom fakultetu u Pragu. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju docenta. Član je ULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association). Učestvovala ja u realizaciji brojnih međunarodnih projekata (Galerija na otvorenom, Hrvatska,  Tvrđavart, Hrvatska; Putovanja u trouglu, u okviru međunarodne saradnje AU Novi Sad,Ecole Supérieure des Arts Décoratifs, Francuska i Chung-Ang univerziteta u Seulu, Koreja...) kao i na brojnim umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Hrvatska, Mađarska).

 

 MARKO TUBIĆ, SLIKE

Na slikama Marka Tubića ikonografski materijal čine delovi podsvesti, unutrašnji umetnikovi dijalozi, strepnje i slutnje i tendencije ka dokučivanju smisla i svetlosti. 

rezultati konkursa2017 clip image004  

 

 


MARKO TUBIĆ ( 1981, Zrenjanin) Diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, 2009. godine, u klasi redovnog profesora Slobodana Roksandića. Na istom fakultetu završio doktorske umetničke studije.  Izlagao na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Grčka, Japan). Dobitnik nekoliko nagrada (2014. Gran pri na 12. međunarodnom bijenalu minijature, Gornji Milanovac; 2013. Nagrada na izložbi „Mladi“ Niš Art Fondacija, Niš, i druge).

 


NIKOLA DŽAFO
, VEČERA ZA ZECA
“Večera za zeca” je rekapitulacija, rekonstrukcija kapitulacije, pokušaj da se dovrši nedovršeno, davno započeto… “Večera za zeca” ima sedam segmenata, kao sedam dana, sedam grehova. U postupku je “resavsko crtanje”, crtanje kao hedonizam, očekivanje da “sve jedno drugo pojede” i napokon oslobađanje od greha – dugog “nerada” i zanemarivnja posla koji umetniku najviše leži…
rezultati konkursa2017 clip image006  

 

 

NIKOLA DŽAFO, (1950, Novi Sad) Diplomirao i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Beograd. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Od 1990. pasivizira bavljenje slikarstvom i maksimalno je aktivan u borbi za društvene vrednosti i umetnički dignitet. Idejni tvorac i pokretač grupe LED ART (1993), s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000). Iste godine, u podrumu u ulici Grčkoškolska 5, pokreće Art kliniku, s utopijskom idejom da umetnost može da menja i leči svet. Godine 2013, posle eutanazje Art klinike, u novom radnom prostoru učestvuje u pokretanju i formiranju Šok zadruge, koja pokušava da stane na noge i funkcioniše na istim etičkim principima kao i prethodna umetnička udruženja. Od 2013. ponovo se bavi slikanjem, vajanjem, crtanjem, zanatima koje  je  izučavao. Za izložbu „Lepus in fabula“, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, dobio Politikinu nagradu, 2012. godine.SONJA JANKOV
, fotografija i arhitektura

Uz kratak istorijski pregled, predavanje ima za cilj da upozna posetioce sa načinima na koje fotografija ima dodira sa arhitekturom, otvarajući diskusiju o mogućnosti potpunog predstavljanja prostora fotografijom.

SONJA JANKOV (1985) je samostalni teoretičar i istoričar savremene umetnosti i kulturoloških aspekata arhitekture. Radila je i volontirala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (2012- 2015), kao novinar rubrike za kulturu info portala B92 (2012-2014) i pri Zavodu za kulturu Vojvodine (2014). Bila je stipendistkinja Centra za kritiku i kulturološke studije (Prag) i stekla je zvanje mastera na Katedri za teoriju kulture pri Fakultetu političkih nauka (Beograd). Autor je kustoskog projekta GIF and Public Urban Spaces koji se fokusira na odnos GIF-a i arhitekture, kao i projekta Savremene razglednice Novog Sada koji je postao deo programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. Bila je organizator nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Njene publikacije uključuju izložbene kataloge (Igor Antić, Nina Komel, MP-art, Goran Despotovski, projekat Razlike), eseje, priloge i prikaze stručnih publikacija. Bila je među umetnicima koji su predstavljali Srbiju na 17. Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana koje se održalo u Milanu 2015. godine.

 

 

 

 

Informacije

Adresa: 
Subotićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

Izložbeni salon: 
Trg slobode 7, 23000 Zrenjanin, Srbija
Kontakt:
023/562-566, 561-775, 562-593
Email:  galerijazr[at]galerija.rs

Radno vreme:
Radnim danima: 09.00h - 21.00 h; 15.00h - 21h
subotom 09.00 - 13.00 h

     

| w:m | nenad nedeljkov |

©2018 Savremena galerija UK Ecka Zrenjanin