Poziv za učešće u programu 14. bijenala akvarela u Zrenjaninu
Izložba Neverovatne (ne)mogućnosti: zamišljanje institucije budućnosti

FILMSKI PROGRAM: ZAGREVANJE/UPOZNAVANJE

AlterNativa, Sarajlijina 5

Četvrtak, 16. septembar u 19:30

Učesnici 14. bijenala akvarela pozivaju sve zainteresovane Zrenjaninke i Zrenjanince (granica u godinama ili profesionalnoj orijentaciji ne postoji) koji se bave nekom vrstom video produkcije da pošalju svoje autorske radove koji bi bili deo filmskog programa u okviru izložbe Neverovatne (ne)mogućnosti: zamišljanje institucije budućnosti. Cilj programa je da prikaže različite video materijale, od dokumentarnog formata do eksperimentalnog, umetničkog ili arhivskog i da se na taj način međusobno upoznaju učesnici Bijenala i publika koja samim tim postaje učesnik izložbe.

Program podrazumeva emitovanje video priloga u kontinuitetu, odnosno jedan za drugim, trajanje programa biće određeno brojem pristiglih radova, a ukoliko bude bilo potrebe može se nastaviti i sledeće večeri na istom mestu. Sav materijal koji bude pristigao biće deo filmskog programa, te i same izložbe 14. bijenala akvarela u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Materijal je potrebno poslati do srede 15. septembra u 23:59 na sledeću mejl adresu katarina [DOT] kostandinovic [AT] gmail [DOT] com u .mp4 ili .avi formatu.

O izložbi 14. bijenala akvarela u Zrenjaninu

Neverovatne (ne)mogućnosti: zamišljanje institucije budućnosti naziv je izložbe 14. bijenala akvarela u Zrenjaninu koji ove godine beleži trideset godina postojanja. Posmatrajući Bijenale kao instituciju, razmišljajući o njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, iskustvu unutar šireg konteksta bijenalnih izložbi i savremene umetničke prakse u Srbiji, te o društvenim prilikama i lokalnim specifičnostima mesta u kom se održava – izložba, aktivnosti i radovi umetnika fokusiraju se na javni prostor grada i interakciju sa lokalnom zajednicom. Konceptom izložbe pažnja se skreće sa akvarela na bitna problemska pitanja unutar političkog, društvenog i kulturnog života u kom kreiramo umetnost, prikazujemo je i komuniciramo sa njom.

Suprotno projektnom razmišljanju i planiranju, izložba nastaje iz pozicije nesigurnosti i osetljivosti prema lokalnom kontekstu, ona nema jasnu misiju i viziju sem želje da se sa njom komunicira. Kroz samoorganizovanu dvonedeljnu rezidenciju od 6. do 20. septembra grupa pozvanih umetnica i umetnika radi na osmišljavanju radova, postavke i diskurzivnog programa koji će pratiti izložbu. Katalog izložbe činiće beleške i dokumentacija procesa nastajanja izložbe i pratećeg programa.

Umetnice i umetnici:
Nora Mesaroš, Jelena Nikolić, Kristina Nikolić, Slavica Obradović, Tamara Spalajković i radna grupa projekta COMMONS – Zamišljanje institucije budućnosti: Pavle Banović, Bogdan Čontoš, Bogdan Đukanović, Aleksandra Saša Jeremić, Katarina Jovanović Allfa, Katarina Kostandinović, Luka Ličina, Nemanja Milenković, Zorica Milisavljević, Selman Trtovac, Vanja Žunić

Autorka/selektorka:
Katarina Kostandinović

Bijenale

Informacije

Adresa: 
Subotićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

Izložbeni salon: 
Trg slobode 7, 23000 Zrenjanin, Srbija
Kontakt:
023/562-566, 561-775, 562-593
Email:  galerijazr[at]galerija.rs

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00h - 20.00 h
subotom 09.00 - 13.00 h

     
baner euprava

| w:m | nnenad |

©2021 Savremena galerija UK Ecka Zrenjanin