SLIKA ŽENE
iz fonda UK Ečka - Zrenjanin

 

 

 
Vojislav Todorić, Sećanje
1958, ulje na platnu, 100 x 72 cm

Ljubica Tapavički, Prelja Milenko Šerban, Portret
tempera, 50 x 34,5 cm

 

Stojan Aralica, Seljanka pred ogledalom
ulje, platno, 96 x 76 cm
Lazar Vozarević, Ženski portret
1960, papir, lavirani tuš, 61 x 39 cm
Vasa Pomorišac, Stara Crnogorka
1954, ulje na platnu, 46,5 x 38 cmPovod za izlaganje predstava žene iz fonda Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin jeste akcija pokrenuta krajem 2008. godine da se u bronzi izlije skulptura „Prelja“ od Ljubice Tapavički.

Želja inicijatora ove akcije, Savremene galerije, u čijem fondu se nalazi gipsani model za ovu skulpturu, je da se ona postavi u otvorenom prostoru i na taj način podigne spomenik vrednoj, marljivoj, staloženoj, lepoj banatskoj ženi.


Izložba pokušava da pruži uvid u jedan mali deo zbirke koji se bavi glorifikacijom žene. Raznovrsnošću motiva (portret, grupni portret, autoportret i akt) učinjen je pokušaj da se prikažu različiti pogledi u čijem centru interesovanja je žena. Nažalost, nemoguće je hronološki ispratiti razvoj ovih motiva u zbirci Savremene galerije.

Razlog tome je specifična politika bogaćenja fonda, i delimično slaba zastupljenost ovih motiva u stvaralaštvu umetnika u periodu koji pokriva zbirka, od 1945. godine do danas, uslovljena uticajima svetske umetnosti gde sredinom XX veka nestaje motiv iz slike.