SKULPTURE IZ FONDA SAVREMENE GALERIJE
UMETNIČKE KOLONIJE EČKA ZRENJENIN

       Umetnicka kolonija u Ecki osnovana je 1956. godine kao organizacija privremenog boravka zainteresovanih umetnika koja postaje stecište novih umetnickih ideja. U radu kolonije, prvih godina nakon osnivanja, ucestvovala su najznacajnija imena naše likovne umetnosti zbog novine umetnickih udruživanja, ali i pod uticajem uglednih licnosti umetnika-osnivaca (Z. Petrovic, T. Vanjek i drugi). Kolonija je u skladu sa svojom idejom novog mecenaštva ugostila ne samo likovne umetnike, vec i likovne kriticare, književnike i muzicare iz svih krajeva bivše Jugoslavije i inostranstva. Formiranje zbirke Umetnicke kolonije u Ecki direktno je povezano sa radom same kolonije jer je cine uglavnom dela autora nastala tokom boravka u njoj. U koloniji su boravili mnogobrojni umetnici, od onih cije je stvaralaštvo zapocelo izmedu dva svetska rata, pa do najmladih, koji poslednjih godina pristižu sa likovnih akademija. Zbirka se bogatila i donacijama državnih institucija medu kojima su najznacajnije bile donacija Narodnog odbora sreza 1959. godine i donacija Saveznog izvršnog veca 1963. godine. Zbirku cine slike, skulpture, grafike, crteži, pasteli, akvareli, tapiserije i fotografije.
             MLADEN MARINKOV, OBJEKAT, bronza
    Fond Savremene galerije Umetnicke kolonije Ecka - Zrenjanin sadrži osamdeset i cetiri skulpture izvedene u razlicitim materijalima kao što su bronza, drvo, gips, terakota, beton... Umetnicka kolonija u Ecki je prva vojvodanska kolonija u kojoj ucestvuju skulptori. Oni uzimaju ucešce u radu kolonije od samog osnivanja pa je tako vec 1957. godine, na drugoj izložbi kolonije prezentovano sto pet slika i skulptura, a nakon ove izložbe fond buduce galerije posedovao je sto slika i skulptura. Sledece, 1958. godine Zrenjanin je imao i prvu izložbu skulpture u slobodnom prostoru.
Na ovoj izložbi izlagali su umetnici Lj. Berberski – Tapavicki, A. Gatalica, R. Graovac, M. Vukovic, A. Zarin, J. Kratohvil i J. Soldatovic. Iste godine u Umetnickoj koloniji u Ecki, vajar Aleksandar Zarin održao je predavanje o modernoj skulpturi što je bilo od veoma velikog znacaja jer su modernisticka shvatanja pocela da osvajaju ove prostore posle vladavine socijalistickog realizma.  

JULIJANA KIŠ, ODMOR, bronza

    Kao nagradu za uspešan rad, Savezno izvršno vece je 1963. godine poklonilo Umetnickoj koloniji Ecka, izmedu ostalog, i dvadeset vajarskih radova u drvetu, mermeru, bronzi i terakoti, pa je zbirka obogacena i delima onih umetnika koji nisu ucestvovali u koloniji. Pored izvodenja skulptura u slobodnom prostoru, tokom sedamdesetih godina kulminirala je akcija Umetnicke kolonije da se sintezom dela likovne umetnosti unesu u radne i stambene prostore.


OLJA IVANJICKI, RANJENIK, bronza
 

  Tom prilikom dela su izvodena i u saradnji sa radnicima u samim fabrikama što se može videti na primeru Šinvoza, fabrike za remont šinskih vozila, kada su radnici izveli skulpture po projektima trojice beogradskih skulptora Milije Nešica, Tomislava Kauzlarica i Milorada Tepavca, 1975. godine. Vajari su se intenzivnije okupljali u Umetnickoj koloniji Ecka do 80-tih godina prošlog veka, a kasnije samo sporadicno. Zbirka skulptura Savremene galerije omogucava uvid u srpsko i jugoslovensko posleratno stvaralaštvo u ovoj likovnoj tehnici.