LJUBOMIR KOKOTOVIĆ

GRAFIKE
IZ ZBIRKE SAVREMENE GALERIJE ZRENJANINIzložba grafika Ljubomira Kokotovića iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavlja radove ovog umetnika nastale tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, u periodu njegovog najplodnijeg rada u ovoj likovnoj disciplini, kada nalazi svoje mesto u srpskoj grafici druge polovine prošlog veka i ujedno nastupa na međunarodnoj umetničkoj sceni. Ovo je takođe prilika da se nakon više od četiri decenije naši sugrađani, a i svi ljubitelji grafičke umetnosti podsete stvaralaštva ovog umetnika koji je u Zrenjaninu poslednji put samostalno izlagao 1971. godine. Nakon toga, Kokotović je izlagao samostalno samo još jednom, 1982. godine u Novom Sadu.


Čekanje II, 1964, linogravura na papiru, 53x79 cm

 
Ljubomir Kokotović je umetnik koji, iako je završio studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, svoje najveće umetničke domete ostvaruje u grafici. Tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, koje predstavljaju vrhunac njegovog grafičkog stvaralaštva, Kokotović je svrstavan među pripadnike nove figuracije, tada aktuelnog umetničkog izraza i to njenog „poetskog vida“ koji je karakterisala individualnost u interpretaciji i estetskom stavu.
Crtačkim umećem i savladavanjem izazova grafičke tehnike veoma rano uočeno je kod Kokotovića savladavanje „početničke nespretnosti i prihvatanje gotovih rešenja“. Krenuvši sopstvenim umetničkim putem Kokotović je u svojim radovima otkrivao i stvarao svojevrsni jezik simbola i spontani vizuelni asocijativni sistem. Individualnom poetikom, emocijom i atmosferom koja je protkana ujedno ozbiljnim egzistencijalističkim promišljanjem i svojevrsnim humorom, spontanošću, „dečijom nonšalantnošću“ i često prividnom „naivističkom koncepcijom“, Kokotović je postao priznat na srpskoj grafičkoj sceni tog perioda koja je bila u usponu, veoma razvijena i razuđena.

 

Bio je učesnik svih relevantnih izložbi u zemlji (izložbe ULUS-a, Grafičkog kolektiva, Oktobarskog salona, različitih smotri, bijenala i trijenala jugoslovenske grafike), a njegovi radovi su istovremeno postali prepoznatljivi na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kokotović je izlagao na preko šezdeset samostalnih i kolektivnih izložbi u inostranstvu, njegove grafike izlagane su na izložbama pored radova najvećih svetskih umetničkih imena poput Pikasa, Dalija, Šagala, Miroa, Gutuza, i drugih, dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim grafičkim smotrama, a privukao je i pažnju stranih novinara, galerista i kritičara koji su neretko bili oduševljeni njegovim stvaralaštvom, čak su ga neki od njih svrstavali među najbolje crtače tog perioda. Interesantan repertoar motiva i atmosfera koju nose u sebi, tumačeni su na različite načine, ali svi su uočavali Kokotovićevu snažnu umetničku ličnost, svežinu i sigurnost u ideji i izvedbi.
Većinu otisaka njegovih značajnih grafika iz tog perioda Savremena galerija Zrenjanin čuva u svojoj kolekciji. Savremena galerija Zrenjanin u svojoj zbirci poseduje petnaest radova Ljubomira Kokotovića, četrnaest grafika izvedenih u tehnici linogravure i jedan crtež. Može se reći da radovi u zbirci Savremene galerije Zrenjanin odslikavaju grafički rad Ljubomira Kokotovića u periodu njegovog vrhunca u grafičkoj tehnici tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Kokotović je bio učesnik Umetničke kolonije Ečka u kontinuitetu od 1966. do 1971. godine, a zatim i 1973. godine. Umetnička kolonija Ečka je od 1957, godinu dana nakon osnivanja počela da okuplja istaknute srpske grafičare i formira zbirku grafika. Godine 1967. dobio je nagradu Umetničke kolonije Ečka za grafiku. Dva puta je samostalno izlagao u Zrenjaninu 1967. i 1971. godine. Savremena galerija Zrenjanin u zbirci čuva grafike koje tematski predstavljaju stolice, biciklove, cipele, flaše, preslice iz ciklusa „Lika“ i radove koji su izvedeni za potrebe teme Umetničke kolonije Ečka, „Zrenjanin i okolina“.
Svoju  filozofiju života Kokotović će u narednim godinama sve više ispoljavati u literarnim delima dok su njegove, nažalost, malobrojne sačuvane grafike u muzejskim kolekcijama izlagane na različitim studijskim izložbama („Grafika u Vojvodini 1900-1985“, Galerija savremene likovne umetnosti Novi Sad, 1985; „Grafike iz fonda Savremene galerije Zrenjanin“, Savremena galerija Zrenjanin, 2006; „Ideje, ideali, ideologije“, Savremena galerija Zrenjanin, 2010; „Otisak vremena“, grafička zbirka Moderne galerije „Likovni susret“ Subotica, 2012; itd.).
 
U čast Kafke I, 1964, lavirani tuš, 49,8x62,8 cm