Umetnička Asocijacija Zrenjanin
 


Umetnička asocijacija Zrenjanin ili kraće ''UA-Zrenjanin'' osnovana je maja meseca 2005. godine sa misijom razvoja i promocije savremenog umetničkog stvaralaštva. Ciljevi UA su da umreži pojedince i grupe koji su aktivni na polju kulture i umetnosti u Zrenajninu, da kroz zajedničke akcije i programe ukaže i pokaže, predstavi i nastavi, neguje i reaguje. Da kroz realizovanje zajedničkih ideja, planova i projekata doprinese razvoju savremene umetnosti u zrenjaninu.
Okupljanju i organizovanju umetnika prethodilo je nekoliko karakterističnih događaja u prethodnoj, 2004. godini. Pre svega manifestacija ''Transformacija nepoznatog grada''u organizaciji grupe ''Flexible Art'' iz Beograda koja je u zajedničkom projektu okupila više umetnika iz zemlje i inostranstva, kao i iz samog Zrenjanina, zatim aktivnosti zrenjaninskih umetnika u ''Muzeju Destrukcije''- Pinovoj Vili,  kao i pojava pokreta ''Novi optimizam'' koji je inicirao Pozorišni klub Zeleno Zvono. Svi ovi događaji uticali su da je među umetnicima mlađe generacije sve češće počela da se promišlja ideja o potrebi udruživanja i organizovanja. Na okruglom stolu o gradskoj  kulturnoj politici priređenom februara 2005. godine u Kultrunom centru nekoliko prisutnih umetnika dogovara se i ubrzo formira organizaciju MUST:RE – Centar za savremenu umetnost i nove medije. Nekoliko meseci kasnije, jedan deo ''mustri'' sa još desetak umetnika osniva UA. Prvi članovi osnivači UA bili su slikari Gabrijela Parigros, Rastko Stefanović i Petar Tuškan, kreator karakterističnog logo-a organizacije, grafičari Milica Bjelanović, Dragana Latinović i Duško Kirćanski, fotograf Dušan Marinković, vajar Bojan Dakić, muzičar Zlatko Čobanov i istoričarka umetnosti Jasmina Tutorov. Prve akcije novonastale organizacije bile su izložba u tada još neotovrenom salonu Narodnog muzeja i velika multimedijalna izložba ’’art piknik’’ u Pinovoj vili.
Za razliku od dotadašnjih umetničkih udruženja cehovskog tipa, novi okvir takozvanih nevladinih organizacija ili udruženja građana davao je sasvim drugačije (ne)mogućnosti i izazove. Opredeljenje za klasičan način finansiranja nevladinih organizacija putem projekata vodio bi  u konstantnu trku za novcem i prilagođavanje uslovima donatora kojima  sama umetnost najčešće nije prioritet, te je UA je od početka pokušavala da pronađe izvestan srednji put. Konkurisali smo sa projektima kod domaćih i stranih fondova ali smo najčešće organizovali akcije koje su zahtevale minimalan ili čak nikakav budžet i oslanjale se isključivo na entuzijazam i volonterski rad. Takve akcije su po pravilu bivale i najuspešnije. Osim organizovanja izložbi i društevno angažovanih akcija redovno smo se uključivali ili davali podršku brojnim  inicijativama drugih organizacija i ustanova i ostvarili brojne saradnje i partnerstva. Između ostalog UA je i član osnivač asocijacije NKSS. Konstatno smo radili na evidentiranju manje ili više aktivnih likovnih stvaralaca u gradu trudeći se da redovno ažuriramo spiskove imenima novih mladih umetnika te smo godinama postali adresa kojoj se obraćaju svi kojima su iz bilo kog razloga potrebni kontakti sa zrenjaninskim umetnicima.
Karakteristično je da smo tokom godina ostvarili dobru saradnju sa zvaničnim ustanovama kulture, pre svega Narodnim muzejom, Savremenom galerijom, a najviše sa Kulturnim centrom sa kojim smo godinama delovali čak i izvesnoj vrsti simbioze. U ovom smislu zrenjaninske ustanove kulture mogu da se pohvale za veliku otvorenost u saradnji sa takozvanom nezavisnom scenom. Priliku da u salonu Savremene galerije prikažemo izložbu povodom naše desetogodišnjice smatramo za posebnu počast i mogućnost da sugrađane podsetimo na naše aktivnosti u proteklih deset godina.
Izložbu čine dva segmenta. U prvom je kroz dokumentarni materijal, plakate, pozivnice, novinske članke i fotografije prikazan presek naših aktivnosti. Drugi segment čine umetnički radovi najvernijih članova i aktivista asocijacije. Za ovakav koncept opredelili smo se ne samo zato što bi čisto dokumentarna izložba mogla biti pomalo suvoparna nego i zbog toga što većinu naših članova čine likovni umetnici, svaki sa svojim individualnim izrazom i iznad svega da bi umetničko stvaralaštvo zbog kojeg asocijacija i postoji istakli u prvi plan.

Rastko Stefanović
Umetnička asocijacija Zrenjanin

1 2

3


4

5

6


7 8

9


10

1. Nemanja Vukmanović / Genesis, digitalna fotografija, 45x45 cm, 2013.
2. Bojan Dakić / Chipsy Gypsy, scenografija za performans, dimenzije promenljive, 2012.
3. Nemanja Delja / Tajna #1, fotografija, 20x20 cm, 2015.
4. Dragana Latinović / Innere Stime, instalacija, 180x70 cm, 2008.
5. Dušan Marinković / Konvergencija, fotografija, 16x11 cm i 42x18,5 cm, 2015.
6. Gabrijela Parigros
/Žao i je što te ne volim, ulje na platnu, 110x120 cm, 2014.
7. Rastko Stefanović
/ Vanja sa goveđim srcem, ulje na platnu, 120x70 cm, 2015.
8. Marija Tubić Božić
/Space Time Traveler, fotografija, 30x30 cm, 2015.
9. Marko Tubić
/ Kontra Georg 1, ulje na platnu, 50x37 cm, 2013.
10. Ganc Ditrih
/ Meadow1, akril na platnu, 120x80 cm, 2005.