TRI BOJE CRVENE


Umetnice: Božica Rađenović (Kanada), Vesna Perunović (Kanada), Olivera Parlić (Srbija);

Ideja izložbe: Božica Rađenović;

Kustoskinje: Gordana Dobrić, Slavica Popov, Nela Tonković

Tematska izložba Tri boje crvene koja se bavi hromatskim, estetskim i simboličkim vrednostima crvene boje kao jedne od dominantnih na paleti likovnog stvaralaštva kroz istoriju umetnosti, realizuje se na predlog vajarke Božice Rađenović, koja već više od dvadeset godina živi i uspešno deluje na savremenoj vizuelnoj sceni Kanade.

Božica Rađenović se predstavlja serijom crteža Solution/Mogućnost čije su konture figura definisane vunenom pređom a koje su poslužile kao skice za istoimeni performans, i skulpturama rađenim u mekom materijalu. Na ovoj neobičnoj postavci svoja dela izlaže i multimedijalna umetnica Vesna Perunović , koja takođe dolazi iz Kanade. Ona se predstavlja instalacijama i objektima rađenim u kombinovanoj tehnici drvo, metal, crvene niti. Beogradska vajarka Olivera Parlić , profesorka na FLU-u u Beogradu, na odseku skulpture, izlaže nekoliko objekata i ready made iz produkcije 2011-2013.

Iako se tri autorke predstavljaju u medijima crteža, skulpture u drvetu, objekata ispletenih od vune, instalacija i sl. u njihovom stvaralaštvu je karakteristična upotreba crvene boje koju koriste i tretiraju u svom radu na različite interpretativne načine - od upotrebnog značenja crvenog pigmenta u hromatskom i estetskom kontekstu, koristeći simbolički registar crvene boje, pa sve do rodnog i ideološkog iskustva ove boje.

Izložba je partnerski projekat Kulturnog centra Beograda, Savremene galerije Zrenjanin i Moderne galerije " Likovni susret " Subotica.

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Grad Zrenjanin, Grad Subotica i Kanadski savet za umetnost.