Obeležavajući godišnjicu od smrti značajnog umetnika i dugogodišnjeg upravnika Savremene galerije Zrenjanin izložba će pokušati da prezentuje stvaralaštvo Zdravka Mandića dugo pola veka kroz najznačajnija ostvarenja ovog umetnika koja se danas nalaze u zbirci Savremene galerije Zrenjanin i u privatnom vlasništvu. Izložbu će dopuniti arhivska građa kao i projekcija filma o slikarstvu Zdravka Mandića USPEH LEDA iz 1982. (scenario Slavko Almažan, režija i snimanje Dobri Janevski)

 

Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića, a magistrirao na istoj Akademiji u klasi profesora Mila Milunovića 1965. godine. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1963. godine.Posle okončane Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Mandić se 1965. godine doseljava u Zrenjanin.  
Od 1969. godine zaposlen je u Savremenoj galeriji Zrenjanin i radi kao prvi saradnik Tivadara Vanjeka, slikara, jednog od osnivača i prvog direktora Savremene galerije i Umetničke kolonije Ečka. Posle Vanjeka, Zdravko Mandić preuzima funkciju direktora Savremene galerije 1974. godine.
U tom periodu, pod njegovim rukovodstvom okončana su brojna statusna i organizaciona pitanja ove institucije. Mandić pokreće i Susrete akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka a ustanovljava i Bijenale akvarela – koje danas ima već bogatu tradiciju i koje će ove godine biti održano po deseti put.  

  Osim ovih izložbi u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji priređuju se i značajni pregledi savremene jugoslovenske umetnosti kao i brojni samostalni nastupi uglednih umetnika iz zemlje i inostranstva. Na mestu direktora Savremene galerije Zrenjanin, Zdravko Mandić je ostao sve do odlaska u penziju 1994. godine.
U svom dugogodišnjem slikarskom stvaralaštvu priredio je preko 150 samostalnih izložbi a njegove slike i akvareli su izlagani na oko 500 grupnih izložbenih postavki u zemlji i inostranstvu. Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u galerijama i u privatnim kolekcijama širom sveta.