SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN
GOSTUJE U NARODNOM MUZEJU U VRANJU!


U okviru nacionalne manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 koja se ove godine održava od 11. do 20. maja i čija je centralna tema  MUZEJ U GOSTIMA Savremena galerija Zrenjanin gostuje u Narodnom muzeju u Vranju!

Ova najveća muzejska manifestacija u Srbiji obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja koja se ove godine obeležava u subotu 20. maja a muzeji će raditi od 10 ujutru do 10 uveče.
u sredu 10. maja u 19.30 časova u Galeriji Narodnog muzeja, Pionirska 1 (29. novembar bb), Vranje otvorena je izložba

DECEMBARSKA GRUPA (1955-1960) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

Autor izložbe: Slavica Popov
Kustos izložbe: Mirjana Jovanović

 
 


Zrenjanin i Vranje je povezao umetnik DRAGUTIN CIGARČIĆ koji je rođen 1922. godine u Vranju i bio je član Decembarske grupe. On je u Umetničkoj koloniji Ečka boravio 6 puta (1956, 1957, 1958, 1959, 1962. i 1983.g.) a u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin čuva se 7 njegovih slika. Cigarčić je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio 1946. godine, a specijalni tečaj kod Marka Čelebonovića 1949. godine. Bio je saradnik u državnoj majstorskoj radionici Mila Milunovića. Član ULUS-a postao je 1949. godine, bio je član Decembarske i grupe Samostalni. Boravio je u Francuskoj kao stipendista francuske vlade i stipendista fonda Moša Pijade. Radio je kao profesor u školi za industrijsko oblikovanje od 1964 do 1968. Samostalno je izlagao u Beogradu 1956, 1960. i 1979. godine. Umro je u Beogradu 1985. godine.


Umetnička kolonija u Ečki osnovana je 1956. godine, a već 1958. godine osnovan je umetnički muzej Savremena galerija koji ima zadatak da brine o kolekciji koja nastaje u koloniji i da nastavi organizovanje susrete umetnika u Ečki. Sedište ustanove se 1964. godine seli u Zrenjanin. Izložbom posvećenom Decembarskoj grupi Savremena galerija Zrenjanin je 2016. godine obeležila 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka, a razlozi leže u činjenicama da su pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika učestovali u formiranju i organizovanju ečanske kolonije, bili njeni česti gosti i tokom perioda trajanja grupe (1955-1960) često izlagali u Zrenjaninu, samostalno, u okviru godišnjih izložbi kolonije ali i jednom kao grupa.


Decembarska grupa je predstavlјala jak pokretački impuls u likovnom životu Srbije sredinom 20. veka i smatra se nosiocem posleratnog visokog modernizma u srpskoj umetnosti. Nјen značaj je višestruk ali se na prvom mestu ističe njen doprinos u oslobađanju srpskog slikarstva od socijalističkog realizma kao i velika uloga u procesu nastajanja moderne u  posleratnoj Srbiji u smislu uspostavlјanja kontinuiteta sa međuratnom modernom.  Ako se uzme u obzir veliki doprinos Decembarske grupe likovnoj sceni i podsticajima likovnom životu u Srbiji, identifikovanje njihove izložbe u Zrenjaninu i posedovanje velikog broja njihovih radova u kolekciji značajno je, kako za Savremenu galeriju tako i za sam grad Zrenjanin u razumevanju uloge koju je ovaj grad imao u kulturnom životu regiona.


Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad od devet članova Decembarske grupe nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe (1955-1960). Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka. Svi članovi Decembarske grupe, sem Aleksandra Tomaševića, bili su česti gosti Umetničke kolonije Ečka, čak su, na prvom mestu Zoran Petrović a zatim i Aleksandar Luković, u njenim počecima pomagali u organizaciji učestvujući u raznim savetodavnim telima kolonije. Ono što je bitno jeste da su ovi umetnici tokom svog boravka u koloniji za zbirku Savremene galerije Zrenjanin tada ostavlјali radove koji su bili u skladu sa njihovim sopstvenim umetničkim razvojem.