Prezentacija stručne publikacije
"PUNKT novine"

autor projekta: Snežana Nena Skoko

 
Punkt za umetnički eksperiment je nezavisno, neprofitno, umetničko udruženje. Nastao je iz umetničkog studija LUM (lavatorijum umetnickih misli). Lum je imao aktivnosti od 1995. do 2000. godine u oblasti primenjenih i likovnih umetnosti. Od 2000-te godine Punkt organizuje i realizuje projekte iz različitih umetničkih oblasti, projekte koji koriste različite medije i sarađuje sa umetnicima različitih senzibiliteta i organizacijama različitih profila.
 
PUNKT ZA UMETNIČKI EKSPERIMENT vidi svoju misiju u širenju naučnog i stručnog, istraživačkog, visoko profesionalnog stvaralačkog rada u domenu umetnosti i ispitivanju svih oblika slobodnog i kreativnog izražavanju u društvu.

PUNKT je osnovan sa stavom da je izuzetno važno napraviti program i organizaciju koji ce stalno, u skladu sa zahtevima vremena, tražiti, pronalaziti i ostvariti prostor i puteve mogućnosti postizanja istraživackog i stvaralačkog maksimuma profesionalno orijentisanih pojedinaca kao i mladih talentovanih ljudi, istovremeno poklanjajući pažnju razumevanju značaja talenta i mogućnosti uticaja na društvene tokove i stavove. „Punkt za umetnički eksperiment“ je programski orjentisan ka razmeni umetničkih iskustava i susretima umetnika iz različitih sredina. Kroz otvorene forme prezentacije pozvana je i šira publika da neposredno učestvuje u umetničkim događajima.

Tokom prve dve godine rada Punkt je bio usmeren na projekte koje je mogao da samofinansira i na građenje osobenog mesta na umetničkoj sceni. U 2002. godini zahvaljujući postignutim rezultatima Punkt je pokrenuo veće projekte kao i uspostavljanje međunarodne saradnje sa različitim organizacijama i pojedincima.

 

 
Promocija knjige
Autobiografija sa Belom Kondorom,
autora Bele Durancia
 


Na promociji su govorili Bela Duranci, autor, Olga Šram, direktorka Moderne galerije Likovni susret, Nela Tonković, kustoskinja Moderne galerije Likovni susret i Radovan Živankić, direktor Savremene galerije Zrenjanin

Autobiografija sa Belom Kondorom je mnogo više od autobiografije njenog autora, poznatog subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija.  
Na prvom mestu, to je priča o prijateljstvu Durancija i vodeceg mađarskog posleratnog umetnika Bele Kondora.
Međutim, njihovi susreti tek su granične linije u okviru kojih Duranci iscrtava portret dva društva – onodobnog jugoslovenskog, potonjeg srpskog – i mađarskog.

Prožimanje te dve kulture, njihovi razlazi i dodiri, postali su tema Durancijevog rada i obeležili njegovu karijeru.

 

 

Razgovori, druženja, podsticajne razmene misli sa vodecim intelektualcima onog vremena (Kondor, Lajoš Nemet, Lajoš Kašak, Lazar Trifunović, Milan Konjović, Todor Manojlović) daju pečat ovoj knjizi i uzbudljivo ispričanom životu njenog autora.

Izdavač: Moderna galerija „Likovni susret“, Subotica

 


 
 

U OKVIRU PROMOCIJE OTVORENA JE

IZLOŽBA REPRODUKCIJA GRAFIKA

BELE KONDORA POD NAZIVOM

MÁSIK BÉLA: SVEDOCI JEDNOG PRIJATELJSTVA

 

 
 
50 godina Umetničke kolonije Ečka

 

U petak 9.oktobra 2009. godine u 12 h u Sali Medija centra održana je promocija monografije


50 GODINA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA

ciji su autori Bela Duranci i Sava Stepanov


Na promociji su govorili Radovan Živankic, direktor Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin, Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada je i Aleksandar Luković slikar i grafičar iz Beograda, jedan od prvih učesnika u radu Kolonije.
Pomoć u realizaciji monografije pružio je Grad Zrenjanin, pa se publici obratio i Aleksandar Marton, predsednik skupštine Grada Zrenjanina.