SLIKA 2011 – INTERAKCIJA


 

Projekat „Slika 2011 – Interakcija“ okupio je jedne od najznačajnijih srpskih savremenih vizuelnih umetnika, Radomira Damnjanovića - Damnjana, Dragomira Ugrena i Veljka Vujačića iz Srbije, kao i umetnike mlađe generacije iz Italije, Marca Chiesa i Serenu A. Decarli. Umetnici istražuju i preispituju kompleksne međurelacije umetnosti i prostora/okruženja, međuodnose samih umetnika i njihovih radova, kao i odnose umetnik/umetnost – publika. Konceptualno bazirana na principima intimnih memorija, emotivnih raspoloženja i specifičnih ideja koje višestruko komuniciraju u određenom prostoru, izložba dopušta mogućnost otvorenih interpretacija i naslućuje poziciju umetnika i umetnosti u širokim i složenim društvenim, kulturnim, umetničkim, istorijskim, međuljudskim i emotivnim relacijama.

 Radomir Damnjanović Damnjan (Mostar, 1935)


Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je više puta samostalno, između ostalog u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Milanu, Leću, Modeni, Torinu, Cirihu, Tibingenu... Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Godine 1964. učestvuje na Dokumentima III u Kaselu i na VII Bijenalu u Sao Paolu, godine 1966. i 1976. učestvuje na Bijenalu u Veneciji i 1967. na Bijenalu u Tokiju. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda. Radovi mu se nalaze u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Beogradu, Parizu, Beču, Njujorku, Milanu, Zagrebu... Od 1974. godine živi i radi u Milanu.

Dragomir Ugren (Bosanska Krupa, 1951)

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1992. do 1996. bio je direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Novom Sadu, od 1996. do 2002. bio je direktor Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu, a od 2002. do danas radi kao kustos u istom muzeju. Bio je glavni urednik časopisa Projeka(r)t od njegovog osnivanja 1993. do 2001. godine. Izlagao je i bio organizator i autor brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Veljko Vujačić (Beograd, 1969)

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je samostalno u Beogradu, Čačku, Beču i kolektivno u Beogradu, Vršcu, Pančevu, Čačku, Novom Sadu, Beču, Budimpešti, Veneciji, Brežicama, Rijeci, Insbruku...

Marco Chiesa (Milano, 1973)

Diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Breri. Izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu.

Serena A. Decarli (Milano)

Diplomirala je na Politehničkoj akademiji u Milanu. Izlagala je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu.