"Slika 2010 - Still Life!"

 

Projekat „Slika 2010 – Still Life! “ okupio je sledeće savremene vizuelne umetnike koji su nedelju dana boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka : Jelica Radovanović, Vera Stevanović, diSTRUKTURA, Tijana Luković i Branka Nedimović.

Autor i selektor projekta je Sunčica Lambić–Fenjčev, kustos, istoričar umetnosti Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin.

Ideja okupljanja umetnika u koloniji „Slika 2010 - Still Life! “ je obraćanje pažnje i podi zanje nivoa svest i o očuvanju i značaju prirodne sredine problematizovanjem i preispitivanjem ekoloških tema i prirodnog odnosno ruralnog okruženja u kulturno-političkom, socio-psihološkom i istorijskom kontekstu. Umetnici bi u svojim site-specific projektima i radovima koji bi se identifikovali kao environmental art trebalo da se bav e odnosom prirode i čoveka, prirode i kulture u savremenom okruženju. Umetnici će takođe imati zadatak da na izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin, pored dokumenata o akcijama u Ečki, stvore „novu prirodu“ u galerijskom prostoru, tj da ostvare prostorni odnos, vezu između dva dela jednog institucionalnog organizma – Umetničke kolonije u Ečki i Savremene galerije u Zrenjaninu.

Godine 2006. tradicionalan saziv umetnika „Slika“ koncepcijski je izmenjen tako što je umetnicima omogućeno da se osim rada u tehnici ulje na platnu mogu baviti različitim oblastima savremenog vizuelnog izražavanja – slikarstvo, umetnička fotografija, video umetnost, instalacije, performans, grafički dizajn, digitalna umetnost, multimedijalna istraživanja - u skladu sa heterogenim i pluralističkim tokovima savremene umetničke prakse. Međutim, tokom svih ovih godina postojanja kolonije umetnici su uglavnom ostajali dosledni sopstvenim likovnim istraživanjima ili su pod utiskom kaštelskog parka u kojem je smeštena Kolonija i pastoralne seoske atmosfere stvarali idilične pejsaže. Nikada se nije problemski pristupilo samom prirodnom okruženju u kojem se kolonija nalazi – Carskoj bari, ribnjacima, reci Begej pa i samom Kaštelu i selu Ečka i ekološkim i šire kulturnim i egzistencijalnim pitanjima koja se nameću ubrzanim i agresivnim savremenim životom i napretkom tehnologije koja preti da uništi ovu urbanu oazu.

Projekat „Slika 2010-StillLife!“ u prvom delu svog naziva „Slika 2010“ zadržava tradicionalno ime održavanja ovakve vrste okupljanja umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka jer je o d svog osnivanja 1956. godine Umetnička kolonija Ečka okupljala umetnike koji su se bavili uljem na platnu u sazivu umetnika pod imenom „Slika“. Međutim, suština savremene umetnosti je upravo u tome što pruža mogućnosti za nove načine sagledavanja i razmišljanja o svetu, a nove tehnologije omogućile su nove načine reprezentacije, percepcije i recepcije umetnosti. Upravo u ovome je pronađena prilika da se 2006. godine revitalizuje pedesetogodišnji organizam kolonije i da se vrati na mesto koje su mu namenili njegovi osnivači – da bude umetnički centar u kojem će umetnici razvijati nove ideje i slobodno eksperimentisati u kompleksnom polju umetnosti. Drugi deo naziva „ Still Life! “ u uobičajenom prevodu označava mrtvu prirodu. Međutim, ako se svaka reč posebno prevede možemo dobiti različita konstruisana značenja – „Ipak život!“, „Miran život“, „Direktan život“ itd – što odgovara osnovnoj ideji projekta o zaštiti prirodne i ruralne sredine.

 

Sunčica Lambić - Fenjčev
SLIKA 2010 - „STILL LIFE!“