37 SUSRET AKVARELISTA

37.SUSRET AKVARELISTA
Savremena galerija Zrenjanin organizovala je 37. susret AKVARELISTA od 16 do 20. juna u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine se okupilo šestoro  umetnika (Vendel Vaštag, Aleksandar Zograf, Ana Nedeljković, Tijana Radenković, Selman Trtovac i Ljiljana Šunjevarić). Budući da monodisciplinarnost zna da ograničava, umetnici su kombinovali ovu tehniku ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu. Takođe, pozvani umetnici su kroz svoj rad razmatrali temu ideala i idola, kao i samu poziciju umetnosti i umetnika u savremenom društvu.

Realizaciju kolonije omogućili su:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i
Grad Zrenjanin

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista jeste koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Baš zbog toga ovi susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije. Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti već koriste osobenosti ove tehnike kao što su transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi ovoj tehnici, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti
Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 37. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova.

 

VAŠTAG VENDEL  (1986) je gimnaziju u Kovinu završio  2005. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisao 2007.god. Diplomske akademske studije - master završio pri Fakultetu likovnih umetnosti na smeru slikarstvo 2012. godine. Trenutno na doktorskim umetničkim studijama istog fakulteta. Učesnik i koautor umetničkih projekata u formi art filma, performansa, instalacija i akcija koje koje su realizovani u Boholtu i Diseldorfu u Nemačkoj. Značajnije izložbe:  2015. “Screening“, Galerija Inex, Beograd; 2015. "Nedostupni“, (sa Mirzom Dedać i Tijanom Radenković), Galerija Remont, Beograd; 2014. "Corporal tension“, Galerija Perptuum Mobile, Beograd i Kunspunkte, Düsseldorf, Germany; 2013. "Prisutni / Presence", Galerija FLU, Beograd. Performansi: 2016. “Pure Artist“, "Under Construction – Build the Future" Industial Gallery, Bocholt, Germany;  2015. “Čist umetnik”, Galerija Šok zadruga, Novi Sad; 2014. “Tri minuta“, Galerija 12HUB, Off –frame festival, Beograd i  Galerija Inex, Beograd;  2014. “Kunsttherapie“, Dvorana „Apolo“, Pančevo. Filmski i video projekti: 2016. "Evaporations", "Under Construction – Build the Future" Industial Gallery, Bocholt, Germany;  2014. "Corporal tension“, Kunspunkte, Düsseldorf, Germany.

 
 

SAŠA RAKEZIĆ, koji crta stripove pod pseudonimom ALEKSANDAR ZOGRAF, po svom radu je već od početka devedesetih godina 20. veka postao poznat ne samo u Srbiji, već i u zemljama gde su zbirke njegovih stripova bile objavljivane, ukupno četrdesetak izdanja koja su se pojavila u S.A.D., Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, i drugde. Gost brojnih festivala stripa, kao i umetničkih manifestacija uopšte (autor je kataloga za srpski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2013. godine), svoje radove je predstavio i na samostalnim izložbama u brojnim galerijama u svetu, od Rima i Pariza, do San Franciska i Sijetla.
Počev od 2003. godine, Aleksandar Zograf objavljuje po dve strane stripa  u beogradskom nedeljniku Vreme, a zatim te materijale sabira u zbirke stripova, od kojih najnovija nosi naziv Zlato na Mesecu.

 
 

ANA NEDELjKOVIĆ rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, a 2012. godine doktorirala je na istom fakultetu. 
Autorka je karaktera Zlih Devojčica i Zečeva Bez Mozga koje koristi u svom umetničkom radu u različitim medijima i kontekstima. Svoje radove najčešće realizuje kroz crteže, instalacije i animaciju.
Od 2009. godine bavi se i edukacijom u oblasti savremene vizuelne umetnosti, a od 2013. angažovana je kao saradnica Kulturnog centra Beograda za edukativne programe.
Animirnai film “Rabbitland” (2013) koji je radila zajedno sa Nikolom Majdakom Mlađim prikazan je na preko sto festivala širom sveta, nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, a osvojio je i brojne druge nagrade. 

 
 

TIJANA RADENKOVIĆ je rođena 1991. u Kraljevu. Master studije završila 2014. god. u klasi prof. dr Milete Prodanovića. Trenutno je na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti, Odsek slikarstvo. Učestvovala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je više projekata: 2014. RaiffeisenClub nagrada za mlade umetnike, G12 Hub, Beograd, 2014. Nova kolekcija, u saradnji sa Trećim Beogradom, nezavisnom umetničkom asocijacijom, Beograd. Projekat Savamala ArtSample, razgovori sam umetnicima, razgovor sa Tijanom Radenković i Andreom Dramićanin 2013. god. Dobitnica je više nagrada: 2013. Perspektive 13, dodeljuje Šok Zadruga/ex ArtKlinika,  2013. Nagrada Ljubica Sokić, 2011. Nagrada FLU za večernji akt, 2010. Nagrada za crtež  za I godinu, dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

 
 

SELMAN TRTOVAC je rođen 1970. u Zadru, SFR Jugoslavija. Od 1990. do 1993. godine je studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U vajarsku klasu Klausa Rinkea na Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu prešao je 1993. godine, gde je 1997. godine proglašen za majstora. Član IKG-a (Internacionalni umetnički gremijum) je postao 2003. godine. Pokretač Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, gde je od 2008. do 2012. godine je uređivao likovni program. Idejni tvorac i suosnivač Nezavisne umjetničke asocijacije Treći Beograd, kasnije i Perpetuummobile (www.perpetuummobile.rs). Doktorirao je 2012. godine na odseku za skulpturu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a radovi mu sa nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

 
 

LJILJANA ŠUNJEVARIĆ (1979) je vizuelna umetnica iz Beograda. Diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže od 1998. godine na više samostalnih i grupnih izložbi (Srbija, Mađarska, Italija, Bugarska, Meksiko itd). Radovi prisutni u Kolekciji grada Beograda, Kolekciji Kulturnog centra u Požegi, Kolekciji Kulturnog centra u Novom Pazaru, Kolekciji Kulturnog centra u Čačku. Na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan-Kosovska Mitrovica, radi u zvanju docenta na predmetu Slikanje.
Izdvojene samostalne izložbe: 2016. Završavajući Leonarda / Galerija KC, Ribnica, Kraljevo; 2015. NOVODEVIČ?E/ novodevičansko/remake/ intervencija na javnoj skulpturi Laza Lazarević, Šabac; 2015. Prizori/Galerija DOB, Beograd; 2014 Novodevičje/Galerija KC Šabac¸2012. Homosacer/ Galerija KC Požega; 2012. Arhetip / Galerija DK, Čačak; 2011. Arhetip / Galerija SULUJ, Beograd; 2009. Mapa/ Galerija FLU, Beograd.