XI BIJENALE AKVARELA


Izložbom “Behind the border” autorke Svetlane Mladenov,
u Savremenoj galeriji Zrenjanin otvoreno je 11. Bijenale akvarela.

 

Pre zvaničnog otvaranja, u prisustvu brojne publike, umetnik iz Novog Sada Dragan Vojvodić izveo je performans “(Zlo)upotreba” u trajanju od 15 minuta. Na otvaranju su govorili Slavica Popov, kustos Savremene galerije Zrenjanin, zatim selektorka 11. Bijenala Svetlana Mladenov, istorčar umetnosti iz Novog Sada, a izložbu je otvorio pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina Duško Radišić koji je i dodelio Veliku nagradu Bijenala Nataši Teofilović, umetnici iz Beograda. Njen rad izložen na 11. Bijenalu pod nazivom “One for tango” ostaće u zbirci Savremene galerije Zrenjanin.

Prethodno, 10. Bijenale akvarela održano 2013. godine, učinilo je veliki zaokret same manifestacije ka proširenom polju umetnosti i kao potvrda za to uspešno usmeravanje usledila je nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2013. godini selektorki 10. Bijenala akvarela Sanji Kojić Mladenov.

 

Ovaj pravac je zadržala i selektorka 11. Bijenala akvarela Svetlana Mladenov sa razlikom što je u ovogodišnju selekciju uključila i autore iz inostranstva, ističući time važnost dijaloga različitih kulturnih prostora i omogućavajući da zrenjaninsko bijenale preraste u međunarodnu manifestaciju. U ovakvoj situaciji gde su probijene medijske granice akvarela selektorka se u odabiru radova vodila „principima akvarela i onim elementima koji ga na najbolji način označavaju i u njima potražila te vrlo diskretne relacije i komunikacijske spojeve iz kojih može nastati medijski sasvim drugačija i raznovrsnija produkcija“.


Dragan Vojvodić, performans “(Zlo)upotreba”

 


Velika nagrada bijenala, Nataša Teofilović,
"one-for-tango", 1912, 3D karakter animacija
     
Selektorka je odabrala za izložbu raznolike umetničke koncepte 16 autora:
Katarina Alempijević (Srbija), Nada Arnaut (Republika Srpska), Biljana Bakaluca (Srbija), Lorraine Beaulieu (Kanada), Dragan Vojvodić (Srbija), Branko Đukić (Srbija), Ljiljana Jarić Sebek (Grčka / Srbija), Božidar Jurjević (Hrvatska); Stevan Kojić (Srbija), Renata Koler (Srbija / Mađarska), Jelena Krstić (Kanada / Srbija), Kuzmanov and partners (Srbija), Nebojša Lazić (Srbija), Maja Simić i Alan Bećiri (Srbija), Nataša Teofilović (Srbija), Nenad Šoškić (Crna Gora).

Realizaciju 11. Bijenala akvarela podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.